Борисов: Срам ме е, че не обяснихме правилно Истанбулската конвенция

 

 

„Срам ме е, че не можахме да представим Конвенцията за защита на жените и децата от домашно насилие по начин, по който да бъде възприета от хората. Успяхме да направим така, че да се възползват различни политически сили и да вкарат темата в посока, която не е в духа на конвенцията. Подценихме ситуацията, а това е един страхотен бич. Но след като има такова обществено недоволство, решихме да я свалим.

По думите на министър-председателя ситуацията с Истанбулската конвенция е била подценена и тя е трябвало да бъде представена по друг начин на обществото, както и да мине през Председателски съвет. Документът е приет от по-голяма част от Европа и Борисов призна, че по никакъв начин не е очаквал такава реакция при положение, че в България насилието над жените е страхотен бич.

Според Борисов ситуацията тогава е използвана от политическите сили. По отношение на оттеглянето от страна на ГЕРБ на Истанбулската конвенция, премиерът заяви, че никога не е бил инат и затова не тръгнал да се бори с общественото недоволство.

Припомняме, срещу ратифицирането на т.нар. Истанбулска конвенция се обявиха категорично от Обединените патриоти /ВМРО, „Атака“ и НФСБ/, както и БСП. Тогава от ГЕРБ оттеглиха документа, който в момента се намира за разглеждане в Конституционния съд.

Като друга грешка Борисов посочи също недобрата реакция на ГЕРБ при избухването на скандала с продажбата на ЧЕЗ. Тогава също той и министрите му били неподготвени, по думите му.

Премиерът направи аналогия със февруарските събития от 2013 година, когато падна първия му кабинет или както премиерът се изрази: „ме събориха“. Тогава, по думите му, протестите са били дирижирани от ДПС и БСП. В момента Бойко Борисов увери, че много внимателно, но мълчаливо се наблюдава развитието на сделката с ЧЕЗ. Мълчанието той обясни с това, че всеки един коментар може да бъде атакуван със стотици милиони искове от страна на адвокатите на големите компании.

Като своя гордост премиерът изтъкна, намаляването на външния дълг. 

2 млрд. и 300 млн. лева свалихме външния дълг на 25%, похвали се Борисов. Той обясни, че в Европа сме трети. „Люксембург е преди нас с 20%„, информира министър-председателят, но заяви готовност нашият дълг да бъде свален до това ниво до края на годината.

По думите му, ако не бяхме събрали с близо 6 млрд. лв. повече от БВП, нямало да се случи така.

Това заяви премиерът Бойко Борисов в ексклузивно интервю, дадено от кабинета му в Министерския съвет пред Нова тв по случай навършване на първата година от третия му управленски мандат.

Интервюто е в кабинета на премиера на „Дондуков“ 1 заради натоварената програма на Борисов. „Днес е много натоварен ден, но исках да свърша някаква работа и за вас. Свиквайте, може след време вие да сте на моето място. Все пак много журналисти влязоха в политиката“, пошегува се в началото Бойко Борисов.

Премиерът отговоря на въпроси какво е постигнал ръководеният от него кабинет, от какво се срамува, има ли напрежение в управляващата коалиция, защо непрекъснато прехвърчат искри с президентската институция.

 

Comments are closed.