Борисов пред българската общност в Тел Авив: Да разказваме на внуците колко близки са народите ни

Снимка: Правителствена информационна служба

 

 

Има народи, които се хвалят как са покорили други народи, а ние се гордеем как сме спасили хора. Това каза премиерът Бойко Борисов на среща с представители на българската общност в концертната зала „Ихалха-тарбут“ в Тел Авив. По думите му, когато българи дойдат в Израел, знаят, че няколко хиляди души са действително техни сънародници.

Борисов добави, че спасяването на евреите в България е било отдавна, но трябва да се пази паметта на следващите поколения, за да не се допуска никога повече да се повтарят подобни събития, както и да се държат двата народа заедно и да си помагат.

Горд съм от приноса на България, която единствена в света спаси от лагерите на смъртта 50 000 евреи в страната през миналия век,заяви премиерът  Борисов, пред публиката изпълнила до краен предел залата на филхармонията, където той проведе среща в Тел Авив с представители на българската общност тук.

На нея присъства и кметът на града Рон Хулдаи.

Има много народи, които се хвалят как са покорили други народи, а ние се гордеем как сме спасили други народи. Затова, когато дойдем в Израел, българите чувстваме израелците като истински наши сънародници, каза още Борисов и даде примери с паметниците, които взаимно откриваме, и с дружбата между двете страни.

Трябва да пазим паметта на внуците си, паметта на следващите поколения – на нашите и вашите внуци, подчерта той и призова двата народа да са заедно и да си помагат

Премиерът разказа, че Софийската синагога е най-красивата в Европа.

Борисов изтъкна, че днес е провел много ползотворни срещи в Израел.

За първи път той цитира неизвестни досега факги, че освен спасените над 50 000 български евреи, архивите доказват, че българските консули в Европа са дали визи на още над 20 000 евреи, и то предимно деца,  за да могат да се спасят от нацисткия режим. И затова народите на България и Израел са много близки, изтъкна той.

Борисов обърна внимание, че българските евреи са дали съществен принос за развитието на Държавата Израел и всички ние трябва да сме горди и да продължаваме да уважаваме техните усилия.

Според него традиционно добрите отношения между двете държави имат още много потенциал за разгръщане и българският народ разчита на нашите сънародници в Израел да съдействат активно, за да го реализираме заедно по най-добрия начин. „Трябва да разказваме на внуците си колко близки са народите на България и Израел“, завърши емоционалното си слово Борисов, което бе изпратено с бурни аплодисменти от залата.

 

 

Източник:епицентър.бг

 

Comments are closed.