Борисов предаде щафетата на председателството на Курц: Успех на Австрия! (СНИМКИ/ВИДЕО)

 

Австрийският канцлер Себастиан Курц прие ротационното председателство на Съвета на ЕС от премиера Бойко Борисов на своеобразен пикник в подножието на планината Алпи под връх Планай. На церемонията присъстваха около 27000 души.

„Идеята ни беше нашите гости да посетят  сърцето на Австрия“, заяви по време на тържествената церемония Себастиан Курц.

„Ситуацията в Европа не е лесна. Австрия иска да бъде страна, изграждаща мотове. Ще работим за силен ЕС, за силна Европа. Нашето мото е сигурна Европа, работеща за гражданите си. Ще работим интензивно през идните месеци“, заяви австрийският канцлер.

„Чувстваме се като у дома си в Алпите, защото нашите планини също са много красиви“, заяви от своя страна премиерът Борисов.

„Символиката в австрийското председателство е Европа, която защитава. А това не е възможно, ако не сме обединени“, заяви още той. Ето защо през изминалия период непрестанно поддържах комуникация със Себастиан Курц.

„В следващите шест месеца сме в тройката и винаги сме на среща за помощ или мнение.“, каза още премиерът на България.

Пожелавам успех на Австрия!, заяви в заключение той.

Борисов и Курц си размениха символично флаговете на двете държави.

В рамките на работната си визита министър-председателят на България проведе среща с канцлера на Австрия и председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

Премиерът Борисов присъства и на организирани срещи с австрийския вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щеахе, както и с министър-председателя на Федерална провинция Щирия Херман Шюрценхьофер.

За третото ротационно председателство на Съвета на Европа Австрия поставя пред себе си високи цели. Очаква се 31-годишният канцлер на страната да пренесе нетрадиционния си политически дух в постигането на споразумения с Брюксел. Себастиан Курц вече е изградил имидж на новатор, славещ се с неподражаем стил, смесица от учтивост и безкомпромисност.

Ето защо твърдата позиция на Австрия по много европейски въпроси, от миграцията и бюджета до призивите Турция да не бъде приета в ЕС, подготвя почвата за едно председателство в разрез с традицията.

Symbolic handover of the presidency of the Council of the European Union from Bulgaria to Austria and press statements by Federal Chancellor Sebastian Kurz, Prime Minister Boyko Borissov and European Council President Donald Tusk.

Posted by Austrian Presidency of the Council of the European Union 2018 on Saturday, June 30, 2018

 

Comments are closed.