Борисов посрещна с прегръдки европейските лидери в НДК (видео)

Снимки: Правителствена информационна служба

 

 

Лидерите на трите най-големи държави в Европейския съюз пристигнаха пеша за срещата на върха в НДК. Канцлерът на Германия Ангела Меркел, президентът на Франция Еманюел Макрон и премиерът на Великобритания решиха да не ползват бронирани автомобили за краткото разстояние от хотел „Хилтън“ до Националния дворец на културата и преминаха пеша през Моста на влюбените, за да стигнат до мястото на срещата ЕС – Западни Балкани, предаде Канал 3.

Те бяха посрещнати с прегръдки и целувки от премиера Бойко Борисов. Освен тях той поздрави лично всички, пристигнали в НДК, като беше придружаван от министъра за българското председателство Лиляна Павлова.

Европейските лидери направиха и кратки изявления пред журналистите.

„Снощи до 2:30 часа с канцлера Меркел, с президента Макрон, с транспортния министър Московски текст по текст, дума по дума сме гледали, те имат своите аргументи, ние своите“. Това обяви министър- председателят Бойко Борисов на влизане преди Срещата на върха между лидерите на ЕС и на страните от Западните Балкани. Така той потвърди, че е имал среднощна среща с Меркел и Макрон, за да бъде обсъдена темата за пакет „Мобилност“.

„Максимален диалог сме направили. Няма нещо, което да не съм обяснил. Очаквам да намерим решение. Президентът Макрон също обеща като се прибере с канцлера Меркел да се разпореди на нейните експерти, заедно с френските, нашите експерти, още един път с комисията да прегледат всеки детайл. Основният им аргумент е, че нашите шофьори биват третирани по лош начин. Не спят на хубави места, не поддържат най-добрите хигиенни навици, поради спецификата на своята работа. Всичко обсъдихме, може би 3 часа вечерта“, обяви Бойко Борисов.

Конкретно за Срещата, която се провежда в София между Европейския съюз и Западните Балкани той коментира:

„Днес имаме тази възможност отново да говорим по тази тема. Тук са и президентът Вучич, и президентът Тачи, утре Ана Бърнабич ще бъде тук, за да продължим. Всички колеги до един дойдоха“, заяви Борисов.

За въпроса за името на Македония и преговорите ѝ с Гърция премиерът предпочете да не говори.

„По тази тема, колкото по-малко се изказваме, толкова е по-добре“, каза Борисов.

„Коридорите 8, 4 и 10 са безспорни. Те са и магистрали, и жп линии. Дигиталната инфраструктура също е ясна. Мария Габриел доста говори тези дни по тази тема. Газовата инфраструктура е също ясно – интерконектор с Гърция за втечнен газ и газовият хъб „Балкан“. Интерконектор със Сърбия, с Румъния имаме, с Македония действаме. И сега за Гърция изнасяме газ през Петрич, където са ни компресорите. По електропреносна система и съответно развитието на енергетиката, вчера ясно казах, имаме възможност без държавна гаранция, тъй като сме си научили урока, без да има задължително изкупуване на ток, частен инвеститор, участие на държавата с тези над 3 млрд. лв., които сме дали, тогава сядаме и говорим и ще ви информираме“, каза още Бойко Борисов.

„Искам да благодаря на Борисов за прекрасната организация, която имаше тук снощи. Занимахме се с иранското споразумение Всички в ЕС са на мнение, че то не е съвършенно, но трябва да останем в него. Имаме съвместна позиция по отношенията със САЩ. Как трябва да отвърнем реципрочно на ограниченията, които се поставят пред нас. Днес ще се занимаем с темите за Западните Балкани“, коментира Меркел, цитирана от Канал 3.

Макрон от своя страна обеща, като се прибере във Франция, да преразгледа пакета „Мобилност”, който бе предложен именно от него.

Във форума, освен лидерите на 28-те държави от ЕС и на 6-те от Западните Балкани, ще участват още председателят на Европейския съвет Доналд Туск, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, комисарят за европейската политика за съседство и преговорите за разширяване Йоханес Хан и представители на Световната банка, Европейската инвестиционна банка и Европейската банка за възстановяване и развитие.

Очаква се на нея да бъде подписана т.нар. софийска декларация за Западните Балкани, която дава перспектива за членство в ЕС на 6-те държави от региона (Македония, Сърбия, Черна гора, Косово, Албания, Босна и Херцеговина). Към нея ще има и анекс с конкретни ангажименти.

Събитието е пиков момент в календара на българското европредседателство. Повече от 450 са гостите от делегациите. Форумът ще бъде отразяван от над 1000 журналисти.

Анализатори определят като безспорен успех на дипломацията ни връщането на темата за еврочленство на Западните Балкани в дневния ред на ЕС и поставянето ѝ на толкова високо ниво.

По време на срещата в София се очаква и пробив темата с името на Македония. По информация на Епицентър.бг Ципрас и Заев ще обяват, че са постигнали съгласие за името на Македония.

Държавните и правителствените ръководители на държавите членки на ЕС, и лидерите на държавите партньори от Западните Балкани, премиерът Бойко Борисов, председателят на Европейския съвет Доналд Туск, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, комисарят за европейската политика за съседство и преговорите за разширяване Йоханес Хан и представители на Световната банка, Европейската инвестиционна банка и Европейската банка за възстановяване и развитие пристигат в Националния дворец на културата в Софияза Срещата на върха ЕС — Западни Балкани.EU heads of state and government and their counterparts from the Western Balkan region are arriving at the National Palace of Culture for the EU – Western Balkans Summit. Prime Minister @Boyko Borissov, President of the European Council Donald Tusk, President of the European Commission Jean-Claude Juncker, President of the European Parliament Antonio Tajani, the Commissioner for European Neighbourhood Policy and Enlargement Negotiations Johannes Hahn, Kristalina Georgieva from the World Bank, and representatives of the European Investment Bank, the European Bank for Reconstruction and Development will also attend the meeting.

Posted by Българско председателство на Съвета на ЕС – Bulgarian Presidency Council of the EU on Wednesday, May 16, 2018

Очаквам да намерим решение относно европейската директива за превозвачите. Разговарях и с президента Emmanuel Macron, и с останалите лидери. Изразих всичките притеснения, които имаме. Експерти от няколко страни ще седнат отново за разглеждане на текстовете.

Posted by Boyko Borissov on Thursday, May 17, 2018

 

 

 

Източник:епицентър.бг

 

Comments are closed.