Борисов посрещна европейските лидери на вечеря в “София Тех Парк“ (СНИМКИ, ВИДЕО)

 

 

Историческа вечер за София.

Европейския елит се събра за неформалната вечеря в „София Тех Парк“ в столицата.

Всички лидери на Европейския съюз бяха посрещнати един по един от домакина на вечерята – премиера Бойко Борисов.

Заедно с него е и председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер и еврокомисарят по външната политика Федерика Могерини също са в зала „Джон Атанасов“ в „София Тех парк“, където се провежда вечерята.

Политическият елит на ЕС се събра в София за утрешната среща на върха, посветена на Западните Балкани – първата по рода си от 15 години. Интересът към форума е голям – 960 журналисти от Европа и от целия свят отразяват събитието.

Първа от лидерите на големите държави пристигна британският премиер Тереза Мей. Въпреки че бе обявено, че Италия, заради проблемите със сформиране на правителство, ще бъде представлявана от бившия министър-председател Силвио Берлускони, на срещата се появи президентът на страната Серджо Матарела. Берлускони обаче бе забелязан в София и влезе в кадър на протоколните снимки в столицата. В последния момент, пък се появи френският президентЕманюел Макрон.

Сред пристигналите са германският канцлер Ангела Меркел, австрийският канцлер Себастиан Курц, премиерът на Гърция Алексис Ципрас, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, , върховният представител на ЕС Федерика Могерини и други.

Срещата в зала „Джон Атанасов“ е част от Програмата на лидерите и календара на Българското председателство на Съвета на ЕС.

В синхрон с иновативния дух на „София Тех Парк“ е и масата, около която седнаха гостите. Тя е направена от плоскости от иновативен материал – реборд (re-board), на базата на рециклиран картон.  Малко преди да се оттеглят, лидерите на държавите членки ще напишат върху масата пред себе си своите послания – символична следа от историческата среща в София.

Плоскостите ще бъдат разглобени, рамкирани и изложени на специално място, посветено на първото Българско председателство на Съвета на ЕС за да може всеки, който желае, да ги види.

Дигитална Европа е един от четирите приоритета на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 и на Триото, в което страната ни участва заедно с Естония и Австрия. Това е и една от основните теми в общоевропейския дневен ред и от „Програмата на лидерите“.

Лидерите от ЕС избраха да посветят дебата си в София на цифровизацията, която става все по-важна за ежедневието на 500-те милиона европейски граждани.

От една страна, Европа не може да си позволи изоставане в сравнения с другите развити икономики, а от друга – иновациите и високите технологии все повече ще определят качеството и стандарта на живот.

Развитието на изкуствения интелект в частност поражда не само икономически напредък и надежди (например за по-добро здравеопазване, по-безопасен транспорт, по-чиста околна среда, повече устойчиво земеделие и др.), но и етични въпроси по отношение на запазване на обществените ценности.

Защитата на личните данни става все по-важна, но и все по-трудна с бързото развитие на нови форми за комуникация. Освен цифровизацията, ръководителите на 28-те в София ще разискват и бъдещето на международното споразумение с Иран, след оттеглянето на САЩ.

Те ще обсъдят и търговските отношения със САЩ. САЩ отложи решението си да наложи рестрикции за вноса на алуминий и стомана от Европейския Съюз за 1 юни, и лидерите на 28-те ще обсъдят дали и какви ответни мерки може да предприеме Европейския Съюз, ако решението на САЩ влезе в сила

Утре предстои и гвоздеят на програмата – срещата на върха ЕС – Западни Балкани, на която лидерите от ЕС и региона ще обсъждат европейската перспектива и свързаността на Западните Балкани с Общността.

 

Държавните и правителствените ръководители от ЕС пристигат София тех парк, където ще разговарят на неформална вечеря в зала "Джон Атанасов" по покана на председателя на Европейския съвет Доналд Туск с домакин Бойко Борисов, министър-председател на България. В навечерието на Срещата на върха ЕС – Западни Балкани те ще обсъждат възможностите пред иновациите и цифровизацията, сделката за ядрената програма на Иран и търговските отношения със Съединените щати. EU heads of state or government arrive at Sofia Tech Park for an informal dinner at John Atanasov Hall at the invitation of European Council President Donald Tusk, hosted by Bulgarian Prime Minister Boyko Borissov. On the eve of the EU – Western Balkans Summit they will discuss innovation and digital, the nuclear deal with Iran and EU-US trade relations.

Posted by Българско председателство на Съвета на ЕС – Bulgarian Presidency Council of the EU on Wednesday, May 16, 2018

 

Comments are closed.