Борисов обсъди с Каракачанов и генералитета сигурността в региона и модернизацията на армията

 

 

Министър-председателят Бойко Борисов проведе среща с вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов и с началника на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

В нея участваха и генерали и офицери, предложени за назначаване на нова длъжност и за произвеждане във висше офицерско звание. На срещата бяха обсъдени теми, свързани със сигурността в региона, както и модернизацията на армията.

Вчера на заседание на Министерски съвет бе взето решение да се предложи на президента на Република България издаване на укази за производство на нови генерали. Днес хората, които бяха гласувани са тук, каза след срещата Каракачанов при представянето на новите генерали, цитиран от Novini.bg. Началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев е представил лично на премиера Бойко Борисов предложенията.

„Разговаряхме по темите, свързани със сигурността и регионите около нас, проектите за модернизация, някои от нуждите на Българската армия“, каза Каракачанов.

Ген. Андрей Боцев посочи, че за освобождаване от длъжността заместник-началник на отбраната и от военна служба е предложен генерал-лейтенант Пламен Атанасов поради навършване на пределна възраст. За неговия пост е предложен генерал-майор Димитър Илиев, който ще бъде произведен в генерал-лейтенант.
Бригаден генерал Иван Ортоманов е предложен за освобождаване като директор на дирекция „Операции и подготовка“ в МО, за назначаване като заместник-командир на Корпуса за бързо развръщане на НАТО в Солун и за удостояване със звание генерал-майор.

За директор на дирекция „Операции и подготовка“ и удостояване със звание бригаден генерал е предложен полк. Маргарит Михайлов, в момента заместник-началник на щаба на Сухопътните войски.

Полк. Васил Лазаров е предложен за длъжността съветник на Върховния главнокомандващ на въоръжените сили по военната сигурност, както и за удостояване със звание бригаден генерал.

Бригаден генерал Иван Лалов е предложен за освобождаване от длъжността командир на 3-а авиационна база, за назначаване за заместник-командващ на Съвместното командване на силите и за удостояване със звание генерал-майор. Да заеме овакантената длъжност командир на авиобазата, както и за удостояване със звание бригаден генерал е предложен сегашният заместник-командир на базата полк. Димитър Петров.

За назначаване за заместник-командир на ВМС и удостояване със звание флотилен адмирал е предложен капитан І ранг Георги Пенев, в момента началник на щаба на ВМС. Каракачанов уточни, че има още трима военни, предложени за генерали, но те не могат да присъстват, поради изпълнение на ангажименти зад граница.

 

Comments are closed.