Борисов и Порошенко обсъдиха Минското споразумение

Снимка: Министерски съвет

Министър-председателят Бойко Борисов проведе среща с президента на Украйна Петро Порошенко, съобщиха от Правителствената информационна служба.

Фокусът на разговора беше поставен върху усилията за прилагане на Минското споразумение. Според българския премиер, най-доброто решение в ситуацията може да се постигне само на масата на преговорите и чрез инструментите на дипломацията.

Борисов и Порошенко бяха гости на церемонията по връчването на годишната Международна награда „Карл Велики“ в Аахен.

Френският президент Еманюел Макрон получи днес престижната германска награда „Карл Велики“, която се връчва за принос към обединена Европа. В речта си по време на церемонията канцлерът Ангела Меркел поздрави Макрон за визията и ентусиазма му да промени Европа.

Наградата „Карл Велики“ се връчва от 1950 година в катедралата в германския град Аахен. Еманюел Маркон е вторият френски президент след Франсоа Митеран, който е удостоен с нея.

По лична покана на френския президент в церемонията участва и министър-председателят Бойко Борисов.

В речта си Меркел поздрави и присъстващите европейски лидери и благодари на Бойко Борисов за организирането на срещата ЕС-Западни Балкани следващата седмица в София. В Аахен българският премиер разговаря и с управителя на Европейската централна банка Марио Драги, с когото са обсъдили готовността на страната ни за членство в еврозоната.

Comments are closed.