Борисов и Йълдъръм: Азерският газ ще стигне до България през ТАНАП (ВИДЕО)

Снимка: Валерия Велева

 

 

„С България сме много повече от съседни държави. Имаме дълбоко вкоренено споделено минало. Искам да поздравя Бойко Борисов и България за успешното европредседателство. Благодаря и за срещата ЕС – Турция във Варна.“ Това заяви турският премиер Бинали Йълдъръм на съвместна пресконференция след разговорите с Бойко Борисов и водената от него българска делегация.

„Важно е тези връзки да продължат. В основата на нашите отношения стои идеята нашите страни да се развиват и да печелят. Балканите ще бъдат свързани с Анадола. Ще възстановим историческия Път на коприната. Искаме да увеличим стокообмена до 29 млрд. Понякога на ГКПП-тата има големи опашки от тирове и този проблем трябва да го преодолеем”’ подчерта Йълдъръм.

„Енергетиката е много важна и ние виждаме България като наш стратегически партньор. Премиерът Борисов имаше вече предварително планирана програма, поради това няма да може да присъства на откриването на ТАНАП. Но на откриването ще присъства българският министър на икономиката“, коментира Бинали Йълдъръм.

„Въпреки това обаче той бе така добър да дойде в Измир, макар и за кратко, защото отдава голямо значение на проекта ТАНАП“, изтъкна той.
„, заяви още турският премиер и наблегна на значението на Трансанадолския газопровод.

Двамата премиери отбелязаха със задоволство ръста в икономическите отношения между България и Турция. Традиционно добре се развиват и връзките в туризма.

Борисов влезе на брифинга с изопнато лице, с уморен вид и със сенки под очите. Премиерът изказа съболезнования за загиналите пилоти на хеликоптера Ми-17.

Той уточни, че познава пилотите лично и се притеснява, че за кратко време е станал втори тежък инцидент с военен хеликоптер.

„Десетилетия политици са говорили за азерски газ, без да кажат откъде ще дойде. Ето сега, чрез този газопровод това ще се случи“, подчерта премиерът.

„Имаме уверението, че ще намерим формула за транспортиране на газ до Европа през България. Нашата задача е да се разберем с ЕК. Казвам го пред Йълдъръм, а не после някой да тълкува думите ми. Ако има нещо да отречеш, отричай го сега, защото в България има много преводачи, така че сега се застраховам“, обърна се Борисов към турския си колега.

„ЕК трябва да бъде коректна“, обяви Бинали Йълдъръм.

Турският премиер коментира решението на Австрия да затваря джамии:

„Това е грешка, очакваме тя да бъде коригирана. Искам да благодаря на моя скъп приятел Бойко Борисов за нашите добри взаимоотношения“, завърши турският премиер.

Имаме разбирателство с турската и руската страни за пренос на газ през България. В момента се разглежда най-подходящият начин това да се случи и се водят преговори с ЕК. При одобрение от ЕК, ще намерим формула да транспортираме газ за Сърбия, Унгария, Македония, Албания. Всичко това стои на масата, имаме най-приятелската подкрепа.

Posted by Boyko Borissov on Tuesday, June 12, 2018

 

Източник:епицентър.бг

 

 

 

Comments are closed.