Борисов за българските шофьори: ЕК ще имат доста тежък разговор с мен

 

 

„Българските шофьори са добри и много компании на Запад ги искат. А после да си говорим за конкурентоспособност и да вървим на една скорост… Ще имат доста тежък разговор с мен в тази посока“. Това каза премиерът Бойко Борисов на официалният старт на програмата „Grow with Google“ преди срещата си с еврокомисаря по транспорта Виолета Булц, която е на посещение в София днес.

По време на разговора с Булц ще бъдат обсъдени промените в пакета, които засягат условията и работата на превозвачите. Според тях на тираджиите ще се забрани да спят в кабините на камионите си, а на всеки три месеца трябва да се връщат в родината си. На срещата ще присъстват и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, както и представители на транспортния бранш. По време на форума на технологичния гигант Гугъл Борисов подчерта важността на дигиталните технологии.

„Дигиталните умения и познания са не само обща култура, но и богатство. Всеки от нас казва: чукни Гугъл и това може би е най-честата реплика. Чичко Гугъл знае всичко.“ Премиерът беше категоричен, че България трябва да върви в крак със съвременните технологии, за да бъдем уважавани от другите държави, а и за да бъдем конкурентноспособни.

„Успяхме да вкараме в класните стаи над 22 000 деца, които изобщо не ходеха на училище. Сега чух, че 15 000 тази година ще бъдат обучавани, а в България 22 000 деца нямаше да влязат в класните стаи, сиреч нямаше да могат да четат, да пишат, нищо, камо ли за дигитални познания и култура. Затова решихме да увеличим двойно учителските заплатите, над 700 млн. лева в образователна инфраструктура“, коментира премиерът.

Той заяви, че в следващите години трябва коренно да инвестираме и да променим системата, за да може всички да се движим с една скорост. Борисов добави, че това е необходимо, за да бъдем конкурентни на пазара на труда. „Европа е доста изостанала в това отношение. Това което е в САЩ, Япония, Китай се прави в момента. Милиарди се вкарват в тези програми, защото това е бъдещето и ние трябва да отговорим на тези предизвикателства“, подчерта Борисов. Той каза, че темата за дигиталната инфраструктура ще бъде обсъждана в сряда и четвъртък по време на заседанието на Съвета на Европа, който страната ни председателства.

 

Comments are closed.