Борисов в Албания: Вълшебната думичка е коридор N: 8

Сн. Епицентър.бг

 

 

Премиерът Бойко Борисов проведе среща с министър-председателя на Албания Еди Рама в Тирана.

„С голямо удоволствие посрещам българския премиер Бойко Борисов. Той играе важна роля като защитник на Западните Балкани и в частност Албания“, заяви Рама и поясни, че поради тази причина е отличил Борисов с най-престижният медал за признателност.

Рама съобщи, че в албанския парламент е гласуван закон за защита на малцинствата и в частност българската общност в страната.

„Благодаря на теб и на парламента за приемането на българското малцинство“, обърна се Борисов към Рама.

„Вълшебната думичка е коридор номер 8. С него съвсем различно ще изглежда регионът. Надявам се скоро да бъде модернициран и обновен“, заяви българският премиер.

„Полагаме усилия. Някои колеги са скептични, но все пак смятаме, че на Албания трябва да й се даде шанс за започване на преговори по присъединяване към ЕС“, категоричен бе той.

Борисов определи като успех в междунатодно отношение домакинството на страната на процеса Акаба, който за първи път излиза от родината си.

В заключение Борисов заяви, че се надява до няколко години Балканите да станат още по-прекрасно място за живеене.

Еднодневната визита на българската делегация включваше и участие в два международни форума, посветени на борбата с тероризма и насилствения екстремизъм.

По време на двустранните разговори бяха обсъдени диалогът и сътрудничеството между страните от региона за постигане на напредък по пътя на европейската интеграция на държавите от Западните Балкани.

По време на визитата си българският министър-председател Бойко Борисов взе участие и в среща по Процеса Акаба по въпросите на Балканите.

Процесът Акаба представлява поредица международни срещи, инициирани за пръв път от краля на Йордания Абдулла II през 2015 г. Тяхната цел е поддържане на международната и регионалната координация и сътрудничество в борбата с тероризма, екстремистките идеологии и радикализацията чрез всеобхватен подход. Срещите са част от инициативите на крал Абдулла II за установяване на контакти с различни страни по света, с цел координацията на антитерористичните действия.

На днешната среща обаче кралят не присъства по вътрешнополитически причини. По последна информация оставка в йорданския парламент е възпрепятствала пътуването на Абдулла до Албания.

 

 

Източник:епицентър.бг

 

Comments are closed.