Бизнесът скочи: Американските Марици грабят България, и в наркобизнеса няма такава печалба

 

 

Американските Марици непазарно изземват доходите ни. За това алармира Васил Велев от АИКБ, който заедно с други ръководители на работодателски организации, сезира омбудсмана Мая Манолова.

От джоба на потребителите американските централи вземат 486.4 милиона лева за едногодишен регулаторен период. НЕК купува скъпо и прескъпо от тези централи“, посочи Велев и допълни: „Освен това по договорите с тях им плащаме дори когато не произвеждат. Плаща им се за разполагаемост“.

Изчислено е, че от едно семейство тези централи изземват непазарно за година 161 лева.
„Това е грабеж“, категоричен е председателят на АИКБ.

Оказва се, че даваме и неправомерна държавна помощ за американските Марици. Всичко това буди недоволството на бизнеса. „Европейското право е в конфликт с тези централи“, убеден е Велев. По думите му вече е крайно време да се предоговорят дългосрочните договори с американските Марици.

И тъй като нееднократно бизнесът се е обръщал към институциите без резултат, сега се сезира и омбудсманът. Бизнесът е изчислил, чеамериканските централи генерират такава печалба, каквато няма и в наркобизнеса.

Иначе работодателите смятат, че трябва да се развалят договорите с американските Марици.

На брифинга омбудсманът Мая Манолова обясни, че бизнесът чука на отворена врата в нейно лице. „Ангажирана съм с темата за цената на електрическата енергия“, увери общественият защитник. Според нея в голяма степен високите цени се дължат и на преференциите на някои дружества в сектора. „На мнение съм, че трябва да има и изменения в законодателството„, посочи омбудсманът.

Манолова е недоволна, че няма яснота какви действия са предприели родните институции, за да се сложи край на това привилегировано положение. „Институциите дължат пълна прозрачност по тази изключително важна тема на българското общество“, изтъкна общественият защитник.

Скоро Манолова ще разговаря с американските Марици. Тя ще пита и институциите за възможните сценарии за предоговаряне на договорите или прекратяването им с тези централи. Манолова обаче иска решение, при което сметката да не се плати от българските граждани.

Иначе стана ясно, че бизнесът отново вдига готовността си за протест като обявява код оранжев. Протестът ще е пред ТЕЦ „Варна“ и ще е под мотото „Искаме и ние като американските централи“.

„Не е луд този, който яде зелника, а този, който му го дава“, констатира Мая Манолова.

 

Comments are closed.