Бесен и тревожен, Китай наблюдава отстрани кризата с КНДР

 

 

Ядосан, че САЩ и съюзниците им пренебрегват призивите му за успокояване на напрежението със Северна Корея и разсейван от вътрешни тревоги, Китай стои до голяма степен настрана от най-новата криза с притежаващия ядрено оръжие Пхенян. Въпреки че евентуален конфликт на Корейския полуостров би засегнал Китай и при най-лошия сценарий ще предизвика радиоактивен облак или вълни от бежанци в китайския североизток, Пекин стои в сянка при растящото напрежение в последните дни, пише Ройтерс.

Северна Корея отхвърли като „куп глупости“ предупрежденията на американския президент Доналд Тръмп, че ще бъде сполетяна от „огън и ярост“, ако застраши САЩ, и очерта планове за ракетен удар близо до американската територия в Тихи океан – остров Гуам.

Китай, чието външно министерство прекъсна всекидневните брифинги за две седмици лятна почивка, не направи съществен публичен коментар на обстановката тази седмица и само повтори редовните призиви за спокойствие и сдържаност.

Президентът Си Цзинпин е извън общественото полезрение повече от седмица, вероятно защото е на тайно заседание на комунистическата партия в морския курорт Бейдайхъ и се готви за ключов партиен конгрес през есента, казват дипломати.

Живеещ в Пекин азиатски дипломат казва, че вниманието на Китай се отвлича от продължителен граничен спор с Индия. „Китай има различни приоритети и е ясно какви са те“, каза дипломатът, поискал да остане неназован.

Държавните медии призоваха както винаги към диалог за уреждане на кризата, но разкритикуваха също САЩ и съюзниците им, че не полагат особени усилия „да потушат пожара“.

Държавната осведомителна агенция Синхуа вчера обвини Япония, че „лови риба в мътни води“, използвайки Северна Корея като претекст за собственото си ремилитиризиране. Япония публикува тази седмица становище за отбраната, в което предупреди, че е възможно Северна Корея вече да е разработила ядрени бойни глави.

Също вчера влиятелният китайски таблоид „Глоубъл таймс“ съобщи, че Вашингтон „иска единствено да засилва санкциите и военните заплахи срещу Пхенян“.

Сеул не е в много по-завидно положение, след като Китай обърна срещу него гнева си заради разполагането в Южна Корея на американската система за противоракетна отбрана THAAD. Пекин твърди, че THAAD заплашва собствената му сигурност, опасявайки се, че мощният й радар ще има обсег далече в китайска територия и няма допринесе с нищо за връщането на Северна Корея на масата за преговори.

„Китай не е особено разтревожен, че САЩ може внезапно да атакуват Северна Корея. Той се притеснява от THAAD“, казва Сун Чжъ, един от директорите на Китайската инициатива към Училището по международни и обществени отношения към Колумбийския университет.

Китай остава най-важният съюзник и търговски партньор на Северна Корея въпреки гнева на Пекин към Пхенян заради ракетната и ядрената му програма.

Китай подкрепи договорените в събота по-сурови санкции на ООН и твърди, че е ангажиран те да бъдат приложени.

Пекин се ядоса на твърденията на Вашингтон и Токио, че не прави достатъчно за обуздаване на Северна Корея. Миналия месец външното министерство призова да се сложи край на „теорията за отговорността на Китай“, както гласеше формулировката му.

Според Китай влиянието му върху Северна Корея, отношенията с която Пекин преди определяше като извънредно близки, не е безгранично.

„Китай никога не е „имал власт“ над Северна Корея, а Северна Корея никога не се е вслушвала в съветите на Китай“, каза Чжан Лянгуей, експерт по Северна Корея в китайската Централна партийна школа, която подготвя издигащи се кадри.

„Нито Северна Корея, нито САЩ слушат Китай. Те са твърде заети да работят в посока на военен сблъсък. Китай не може да направи кой знае какво, не може да спре Северна Корея, не може да спре и САЩ“, отбеляза той.

Отношенията между Китай и Северна Корея се влошиха около 2013 г., когато Пхенян започна да работи по-интензивно по ракетната и ядрената си програма. Северна Корея отхвърли китайските усилия да я ангажира икономически и да я насърчи да стане по-отворена.

Висши китайски представители от години се съмняват в резултатността на санкциите, макар че външният министър Ван И тази седмица каза, че те са необходими. При все това той отбеляза, че крайната цел трябва да бъде намирането на изход чрез преговори, тъй като само така ще се гарантира траен мир и стабилност.

Според Ван Дун, гост професор по международни изследвания в елитния Пекински университет, Китай е положил много усилия да предотврати опасността ситуацията да излезе от контрол. Той каза също, че вътрешните проблеми на Тръмп може да повлияят на сегашната криза, имайки предвид американско разследване за евентуална руска намеса в миналогодишните избори в САЩ.

„Изправен пред усложняващи проблеми у дома, Тръмп може да има все по-силен стимул да направи нещо. Може би за начало той ще иска ограничен военен конфликт. Така че хората със сигурност са разтревожени от това“, каза Ван.

 

 

Източник:Блиц

 

Comments are closed.