Безсмъртният полк премина по софийските улици (снимки/видео)

„Безсмъртният полк“ премина по улиците на София. Множеството, носещо снимки на загинали свои роднини във Втората световна война, тръгна от Паметника на Незнайния войн и  завърши с поднасяне на венци и цветя пред Паметника на Съветската армия.

Движението в района на шествието бе затворено. За спокойното протичане на мероприятието е засилено и полицейското присъствие.

Посланикът на Руската федерация у нас Анатолий Макаров и дипломати от руското посолство положиха венци и ще участваха в тържествените церемонии пред паметника на Съветската армия. Посланик Макоров заминава за Пловдив, където пред паметника на Альоша се организира празнично честване.

В словото си руският посланик заяви, че най-важното сега е да не забравяме уроците от тази война и допълни, че не принадлежи към военното поколение.

Участниците от своя страна носиха портрети на своите предци, участвали в партизански движения и операции срещу Третия Райх. Развяваха се Съветски и Руски знамена, а участници в шествието носиха и портрети на Сталин, Ленин и Георги Димитров, напомняйки на по-старите жители на столицата, „усмихнатите лица“ и от класните стаи до 1989 г.

Инициативата се провежда в държави като Великобритания, Франция, Русия, Австрия, САЩ, Армения, Германия, Израел, Ирландия, Исландия, Катар, Корея, Ливан, Швеция, Коста Рика, Полша, Италия, Белгия, Холандия, Черна Гора, Монголия, Норвегия, Молдова, Азербайджан, Беларус, Казахстан, САЩ, Узбекистан, Украйна, Естония, Малта, Австралия, Швейцария и Абхазия.

Припомняме, че Акцията „Безсмъртен полк“ се провежда за пръв път в България на 9 май 2016 г., по случай 71-та годишнина от края на Втората световна война в Европа. Шествия са организирани в над 35 града. „Безсмъртен полк“ е обществена акция, която се провежда в Русия, напоследък и в някои други държави.

Акцията е проведена за пръв път в руския град Томск през 2012 г. През 2013 акцията „Безсмъртен полк“ се провежда в 120 градове и села в Русия, а през 2014 – в 500 града в седем страни по света. През 2015 „Безсмъртният полк“ марширува в 15 държави. В Москва излизат половин милион души, начело с президента на Русия Владимир Путин, който носи портрета на своя баща.

 

#прямосейчасБессмертный полк шагает по улицам Софии!

Posted by Представительство Россотрудничества в Болгарии on Wednesday, May 9, 2018

 

Comments are closed.