Баските в Испания образуваха 202-километрова жива верига, искат референдум за независимост

 

 

Десетки хиляди хора от Страната на баските в Испания образуваха жива верига, дълга близо 202 км, за да призоват да им бъде дадено право да организират референдум за независимост, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

Миналогодишният опит на Каталуния да организира референдум за отделяне беше посрещнат със сурови правни действия. На 1 юни бившият премиер от Народната партия Мариано Рахой, който беше критикуван за подхода си към каталунската криза, беше свален с вот на недоверие и постът му зае лидерът на Испанската социалистическа партия Педро Санчес. Санчес призова за нови преговори с каталунското ръководство. Макар повечето хора в автономната област Страната на баските, в която има високо равнище на самоопределение и която подобно на Каталуния си има свой език и култура, да не подкрепят отделянето от Испания, мнозина смятат, че населението трябва да получи право на референдум.

Протестът с живата верига беше организиран от баската организация „Гуре еску даго“ („В наши ръце“) и стигна от Сан Себастиан до баския парламент във Витория. Испанските власти поддържат становището си, което беше подкрепено и от конституционния съд, че всякакви референдуми за независимост на региони са незаконни.

Референдумът на 1 октомври за отделяне на Каталуния от Испания и последвалата едностранно обявена от регионалното  каталунско правителство независимост подтикнаха Мадрид да поеме контрола над областта и да арестува държавните служители, свързани с гласуването.

 

Comments are closed.