Атина и Скопие постигнаха споразумение за името – Република Северна Македония

 

 

Гърция и Бившата югославска република Македония (БЮРМ) са постигнали историческо споразумение за разрешаване на десетилетния спор за името на бившата югорепублика, заяви във вторник вечерта гръцкият премиер Алексис Ципрас, цитиран от електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini. Последното споменато име, около което и двете страни имаха съгласие, беше „Република Северна Македония“.

„Имам добри новини… преди малко постигнахме споразумение с премиера на БЮРМ по въпроса, който ни занимава от много години“, каза Ципрас на гръцкия президент Прокопис Павлопулос по време на среща във вторник вечерта, излъчена директно по телевизията.

„Имаме сделка, щастлив съм, защото това е добра сделка, която покрива всички предварителни условия, поставени от гръцката страна“, заяви премиерът.

По-рано Ципрас говори с македонския си колега Зоран Заев по телефона.

„Да за македонското бъдеще. Днес, както никога по-рано съм изпълнен с чувство на надежда за нашето бъдеще, за бъдещето на сегашните и бъдещите граждани. Това бъдеще може да бъде видяно на хоризонта, в общността на държавите от Европейския съюз и НАТО“, заяви македонският премиер Зоран Заев в началото на пресконференцията, на която обяви, че е постигнат договор с Гърция по спора за името, предава скопското електронно издание „Фокус“.

„Няма вече БЮРМ (Бивша югославска република Македония), няма международни договори, в които се избягва македонският език. С този договор ще бъде потвърдена и засилена македонската етническа и културна идентичност веднъж завинаги. Получаваме гаранция за сигурност, стабилност за гражданите. Имаме прецизирано македонско име – Република Северна Македония с превод на всички езици. Договорът предвижда потвърждаване на македонския език в ООН без бележки под линия, националността е македонска/Граждани на Република Северна Македония. Договорът ще го представим, а след това ще го подпишем и оттам следва ратификация от двете страни. Гърция ще извести, че вече няма спор и няма пречки да бъдем членка на НАТО. Ще изпратят препоръки да бъдем членка на ЕС. Вярваме силно, че ЕС ще започне преговори с Македония, че ще бъдем 30-ата членка на НАТО“, заяви Заев.

Според неговите думи, това значи по-добри времена за Македония, а шансът, който се е появил, трябва да се използва храбро и смело, защото той също така е патриотичен.

„Ние се осмелихме, защото искаме победи, а не поражение, така че имаме успех тук. Имаме историческо, вековно решение. С разрешаването на спора изграждаме приятелство, което никога не е било по-голямо. Това е ключът към икономическото развитие и по-добро бъдеще, влизането в ЕС, защитата на идентичността, бъдещето на Македония и гражданите. Решаваме 25-годишен спор, който влачеше страната надолу. Когато всички смятаха, че няма изход, ние не подадохме оставка. Македонски език, македонски народ, македонец, македонка, защитени, укрепени веднъж завинаги“, заяви премиерът Заев.

Според неговите думи, всички детайли са на масата, пред очите на обществеността, но гласът на гражданите е решаващ.

„С договора се гарантира, че наесен ще има референдум, гражданите ще решат за бъдещето. Да кажем „да“ за македонското бъдеще“, призова македонският премиер.

„Решението дойде ненадейно, разбирам затрудненията, които са налице в медиите, новината е добра, стигнахме до споразумение по проблем, който ни тревожи години наред поради различията за името, Зоран Заев прие всичко,“заяви Алексис Ципрас, предава приближеното към бившето ръководство на македонската опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ скопско електронно издание „Република“.

Според Ципрас, решението обхваща всички поставени от гръцката страна условия.

„Националните червени линии през последните две десетилетия са спазени. Решението е erga omnes, ще има конституционни промени. Най-важното е, че имаме договор, който предвижда промени в Конституцията извън името и ирационалните референции. По-важното е, че историческото наследство и наследство на древна Македония, което в миналото се опитваха да присвоят, беше защитено. Споразумението предвижда положителното развитие да влезе в сила, след като другата страна изпълни две условия. Ето защо това е добро споразумение, което създава положително развитие за региона и сега трябва да се приложи от съседите. Вие сте първите, които информирам, след лидерите и г-н Буцис, ще се проведе специална среща, за да се информира парламента, във връзка с постигнатото споразумение, което е важна историческаи стъпка“, заяви Ципрас.

След това министър-председателят ще се обърне към гръцкия народ за подробностите по споразумението.

 

Източник: Агенция „Фокус“

 

Comments are closed.