Астероид колкото къща фучи покрай Земята

asteroid   Наскоро открит астероид с размерите на къща ще премине сравнително близко до Земята в неделя, като ще се размине с комуникационните спътници, които кръжат в орбита около нашата планета, съобщава „Ройтерс“. Учените от НAСА успокоиха, че астероидът, познат под наименованието 2014RC, няма да представлява заплаха, въпреки че ще премине край нас на разстояние едва една десета от това от Земята до Луната – около 40 хиляди километра. Комуникационните и метеорологичните спътници обикновена кръжат в околоземна орбита на разстояние 36 хиляди километра.

„Въпреки че приближаването на небесното тяло не представлява заплаха за нашите спътници, неговата близост ще ни предостави отлична възможност за наблюдения и да научим повече за астероидите“, заявиха от НАСА.

Небесното тяло е с диаметър около 18 метра и няма да може да бъде наблюдаван с невъоръжено око. Но астрономите любители ще могат да го проследят дори и с малки телескопи.

Астероидът 2014RC е малко по-малък от 20-метровия си събрат метеорит, който експлодира в небето над руския град Челябинск миналата година. Ударната вълна от експлозията беше 30 пъти по-силна от тази, генерирана от атомната бомба, пусната над Хирошима. От разпадането в атмосферата на метеорита наранявания получиха над 1000 души от счупени стъкла и отломки.

2014RC най-много ще се доближи до Земята, когато се намира над територията на Нова Зеландия в неделя в 18 часа и 18 минути по Гринуич.         Източник:Блиц

Comments are closed.