Асеновата крепост е съществувала още от времето на траките

asenova krepost

 

Ако все още са ви останали свободни дни, хубавото време предполага пътуване из родината – хем за по-кратка почивка, хем излиза по-евтино. Едно от местата, които повечето българи посещават рядко е Асеновата крепост, известна още като „Станимахос“ или „Петрич“.

Средновековната крепост се намира на 2-3 км южно от Асеновград, разположена е върху висок скалист хребет в Родопите, на левия бряг на река Асеница.

Според археолозите, крепостта е съществувала там от времето на траките V-IV век пр. н. е., а по-късно е била обитавана и използвана и през римската и ранно-византийската епоха.

Първите писмени сведения за нея са в Устава на Бачковския манастир, където е наречена „укрепеното селище Петрич“. През Средновековието Асеновата крепост претърпява няколко строителни периода, като най-значителен е този от ХІІІ век, дело на цар Иван Асен ІІ, който я укрепва допълнително през 1231. 

Осемредов надпис на български език над входа на крепостта свидетелства за събитието: „В лето 6739 (1231), индикт 4, от Бога въздигнатий цар Асен на българи, гърци и други страни постави Алекси севаста и изгради този град.“

Една от най-запазените и забележителни сгради в Асенова крепост е църквата „Света Богородица Петричка“ от XII-XIII век. Тя е двуетажна, кръстокуполна, еднокорабна, с широк притвор, над който се издига голяма четвъртита кула.

 

 

 

Източник:Блиц

 

Comments are closed.