Асанж: В Каталуния наблюдаваме първия случай в света на интернет война

 

 

Основателят на организацията „Уикилийкс“ Джулиан Асанж смята, че ситуацията около референдума за независимост на Каталуния може да се определи като първия случай в света на интернет война, пише БГНЕС.

„Първата в света интернет война започна в Каталуния, където народът и правителството го използват (интернет – бел.авт), за да организират провеждащия се в неделя референдум за независимост, а испанските разузнавателни служби атакуват и замразяват телекомуникационните връзки, осъществявайки цензура над стотици сайтове, протоколи и прочее“, написа Асанж в „Туитър“.

По-рано той изрази мнение и че случващото се в испанската автономна област е „най-значимият западен конфликт между народ и държава от падането на Берлинската стена“, реализиран обаче в стила на новия век. А именно – чрез прокси сървъри, VPN (технология за изграждането на частни криптирани компютърни мрежи – бел.авт.), миръри, криптирани чатове, интернет наблюдение, цензура и бот пропаганда (агитация, извършвана от роботизиран софтуер).

 

 
Източник: bgnes.com

 

Comments are closed.