Арестуваха петима в Пловдив за източване на Здравната каса

 

 

Петима са задържани при акцията на Окръжната прокуратура в Пловдив. Те са участвали в източването на Регионалната здравноосигурителна каса, казаха от държавното обвинение за bTV. И петимата са обвинени в корупция.

Двама от тях са служители на Kасата, а останалите трима са част от корупционната схема. Според обвинението директорът на Касата не е знаел за това.

В ранния следобед маскирани полицаи атакуваха два автомобила в центъра на Пловдив и задържаха двама мъже, единия от които е на ръководен пост в Регионалната здравноосигурителна каса. Според очевидци в единия автомобил са открити множество банкноти по 50 лева.

Арестът е извършен на оживена улица, на няколкостотин метра от сградата на Здравната каса. На други места в града са арестувани другите трима.

Директорът на дирекция ДКИМДПА в РЗОК – Пловдив Иван Деспотов е единият от арестуваните при зрелищната полицейска акция на ул. „Данаил Николаев“  днес.

В ранния следобед двама служители на Здравна каса – Пловдив бяха задържани при операция на „Икономическа полиция“.

Според осведомени държавните служители са заловенис подкуп.

По непотвърдени данни се касае за около 50 000 лева в банкноти по 50 и 100 лева, съобщава „Трафик“. Парите били натъпкани в над 30 найлонови торби и в две куфарчета, сложени в багажника на автомобил.

„Беше малко след 13 часа, когато чух свирене на спирачки и видях , че на улицата напряко е спрял полицейски бус. Той беше пред две коли. От него изскочиха полицаи и извадиха двамата шофьори от колите. Претърсиха ги. И у двамата имаше големи суми, пачки по 50 и 100 лева. На единият парите бяха в портфейла, а на другия – „диагоналката“, разказа едно от поемните лица.

Според него арестът е бил точно като на филм.  Другият задържан е Влади Манев, който е служител в дирекцията, управлявана от Деспотов.  На този етап няма официална информация за проведената акция, която е била под ръководството на Окръжна прокуратура. Според очевидци тя е стартирала около 13 часа, като мъжете са били под наблюдение от доста време. Автомобилите, с които са се движили, са били спрени от патрулки, последвали са арест и претърсване.

Директорът на пловдивската РЗОК не беше открит за коментар. Служител на Касата заяви, че директорът д-р Пенка Костадинова отсъства, а впоследствие се оказа, че била много заета и не можела да разговаря с журналисти.

 

Comments are closed.