Андрей Райчев: Европейският съюз се е превърнал в държанка на САЩ

 

 

Европейският съюз се е превърнал в държанка на САЩ. Това каза в обзорното предаване на Радио „Фокус“ „Това е България“ социологът Андрей Райчев.

Според него САЩ са третият пореден въпрос, по който Европа няма единство, освен тях това са проблемите с мигрантите и отношенията с Русия.

„На Европа ѝ е нужна армия. Нужна ѝ е мобилизация. Всички вървят нагоре по производство, оръжие и наука, а ние вървим надолу по всички критерии и освен това консумацията ни се увеличава. Ние перманентно обсъждаме как да ядем повече. Трябва да се мобилизираме и да обсъдим как да изискваме от себе си“, каза той.

Според Андрей Райчев с десетте процента дял в бюджета на НАТО за сметка на САЩ и Великобритания, Европа продължава да живее в модела от Студената война: харчи в пъти по-малко за въоръжаване и отбрана, но за сметка на това има социална държава.

В поведението на президента Тръмп Андрей Райчев вижда два варианта – или той иска да спре наложения до сега модел на отношения в НАТО, или прави театър за вътрешна консумация за собствената си страна.

 

Comments are closed.