Ангел Джамбазки: Французи и германци се опитват да откраднат бизнес от Източна Европа

 

 

Българските евродепутати от различни политически семейства в ЕП са единни в позицията си, че правата на българските превовозвачи трябва да бъдат защитени. Това стана ясно от участието на трима български представители в „Денят започва” на БНТ – Ангел Джамбазки от групата на консерваторите, Андрей Новаков ЕНП/ГЕРБ и Петър Курумбашев ПЕС/БСП. Гласуването на така наречения „мобилен пакет”, предложен от президента Макрон, ще бъде на 24 май.

„Това, което ние трябва да направим като български представители в Европарламента, ние сме го свършили. Имаме пълно обединение по темата. Иска ми се българското правителство да има силно изразена позиция, да използва всички свои инструменти и да не се страхува от думата „жълт” и „оранжев” картон – това са процедури в Съвета и в Комисията. Тук говорим за правата и интересите на повече от 150 000 български предприемачи, превозвачи, спедитори, които са пряко засегнати. Говорим за 17% от БВП на държавата. В момента французите и германците се опитват да откраднат бизнес от Източна Европа – арогантно, нахално и агресивно. Това е ярко проявление на двоен стандарт и ние трябва да направим всичко възможно да не се случи”, заяви Джамбазки.

Той съобщи, че български, чешки, румънски, унгарски превозвачи организират протести пред Европейския парламент в Брюксел.

„Ако не бяха Бойко Борисов и правителството вече щеше да е подписана пагубната сделка за шофьорите. Всички шофьори са готови на протест. Пакетът „Мобилност“ беше наложен много агресивно. Не можеш да накараш един шофьор да не спи в кабината на тежкотоварния си автомобил и да търси хотели, които на повечето магистрали ги няма. Много пъти Борисов и Московски предприеха лични разговори, но нищо не се промени. Оптимист съм, че няма да се стигне до такова пагубно решение. Ако това се случи, ще има едно домино, което никой няма да може да спре. Не могат да оставят без хляб стотици хиляди хора, при положение, че справедливо си изкарват хляба“, заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков.

„Надявам се на разум в големите държави”, допълни Новаков.

Според Петър Курумбашев разделението в ЕП е на национално ниво, а не на ниво политически семейства. Това е много опасно, защото противоречи на идеята на ЕС, коментира той.
„450 на 300 депутати ще премине гласуването в Европейския парламент, но не в наша полза. Получава се едно насъскване държави срещу държави. Няма нито една тема в Европейския парламент, по която да сме се карали така, както за решението за пакета”, каза още по темата евродепутатът от БСП Петър Курумбашев.
По думите му правителството трябва да направи всичко възможно да реши въпроса по време на нашето председателство, защото след това щафетата поема Австрия, а „тя ще реже до кръста, а не само крака”. Трябва ясно да заявим, че за България проблемът с превозвачите е една червена линия, която не може да се минава, каза той.

 

 

Източник:епицентър.бг

 

 

Comments are closed.