Анатолий Макаров: Решението на България по “Скрипал“ показа, че тя уважава отношенията си с Русия

 

 

Решението на България за „Скрипал“ показа, че тя уважава отношенията си с Русия и е основа за по-нататъшно взаимодействие. Това каза Н. Пр. Анатолий Макаров, посланик на Русия в България, в интервю за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ за случая „Скрипал“ и решението на страната ни да не гони руски дипломати.

Според него по случая „Скрипал“ Великобритания си е поставила задачата да създаде антируски фронт и да събере под знамената си тези, които са готови да се присъединят.
„Смятам, че поне позицията на България като една от страните, които не се присъединиха към тази акция, показва, че ръководството на България заема претеглено, конструктивно становище. И първо, както аз го виждам, то се ръководи от своите национални интереси. Спомням си, как министър-председателят Бойко Борисов каза, че най-важното е да се разбере, наистина ли това се е случило. Ако то се е случило – това е един въпрос. Обаче ако не е – защо тогава да се създава неразбираема солидарност“, заяви Н. пр. Макаров. Според него решението на България е правилно.

Той посочи, че това решение ще се отрази положително на българо-руските отношения.

„Ако България беше се присъединила към тези страни, които експулсираха руски дипломати само въз основа на това, че вярват в британското „много вероятно“, че Русия е била виновна, тогава щеше да имаме съвсем друга история. Сега България и като председател на Европейския съюз може да играе различни роли. Кой знае, Бойко Борисов е казвал и за това, че би могъл да застане като посредник между Русия и ЕС“, каза той и уточни, че засега не е получавал официални предложения или въпроси.

Русия не се чувства в изолация, тя никога не се е поддавала на провокации и никой няма да ни накара да се откажем от своите принципи. Не се чувстваме в изолация, това е очевидно, добави посланик Макаров, коментирайки вълната на изгонените 150 руски дипломати от 28 държави и от мисиите в ООН и НАТО.

„Първо, да започнем от това, че когато казахте за 150 дипломати, които ще напуснат териториите на държави, където са работили, и ще се завърнат в Русия, бих искал да напомня за такова понятие като принцип на реципрочност, който е определен от Международната конвенция за дипломатическите отношения от 1961 година. Според този принцип Русия ще отговори със същите действия и също ще експулсира 150 дипломати от страните, които са експулсирали наши руски дипломати. Това е първо, за да разберете, за какво става дума. При нас всичко се изгражда върху принципа на взаимност, това е нормална международна дипломатическа практика“, заяви Анатолий Макаров.

„Що се отнася до самата история със случая „Скрипал“, ще ви кажа веднага, че това е наистина геополитическа провокация на Великобритания срещу Русия с цел колкото може по-силно да вбие клин между Русия и Запада“, допълни още той. Анатолий Макаров постави въпроса какъв интерес е имала Русия в навечерието на президентските избори и в навечерието на Световното първенство по футбол, което ще се проведе през лятото, да прави такова убийство на своя гражданин, бивш шпионин, по-късно станал английски разузнавач.

„Нямахме никакви причини за това. Ние сами го пуснахме този човек и той е живял в Англия през последните няколко години. Така че какъв смисъл имаше да правим това в навечерието на изборите за президент, които се проведоха през март, както знаете, и пред Мондиал? Някой беше заинтересован от това. Помислете, кой? Ние не сме заинтересовани. Не ни беше необходимо да създаваме такъв фон за себе си“, аргументира се Макаров.

„Никой не печели от това – нито Русия, нито Запада. Изобщо не разбирам, защо така се държи Великобритания? В цивилизованото общество съществува такова понятие, като презумпция на невинност. Сигурен съм, и вие го знаете. Ние винаги с голямо уважение се отнасяхме към дипломатическата и юридическа школа на Нейно Величество Кралицата. Сега обаче виждам, че няма такъв принцип. Изобщо неразбираема и странна за мен е такава форма на солидарност, като извиването на ръцете на своите съюзници в НАТО и Европейския съюз – т.е. това, което виждаме сега“, допълни още руският посланик.

 

Comments are closed.