“Амнести интернешънъл“: България въоръжава паравоенни групи в Ирак

 

 

България е посочена от международната правозащитна организация „Амнести Интърнешънъл“ сред страните, доставящи оръжие на групировки в Ирак, предаде БНР.

България и още най-малко 15 страни въоръжават проправителствените иракски паравоенни формирования, обвинени в извършването на множество военни престъпления и в нарушаване на правата на човека, се казва в доклад на „Амнести“.

От разпространената информация остава неясно кои групи има предвид базираната в Лондон организация и какви са конкретните й упреци към тях. Военно формирование са и кюрдските сили пешмерга, които са надежден съюзник на Багдад, включително в боевете за отвоюване на Мосул от „Ислямска държава“.

Изследователският екип на „Амнести Интернешънъл“ е анализирал снимков и видео материал от юни 2014 г. до сега, на който са били заснети оръжията, използвани от въоръжените групировки в Ирак.

Цялата военна техника е била доставяна от държавните институции в Ирак или след одобрението на властите, пояснява организацията.

България е спомената в доклада като една от страните, които произвеждат оръжието, доставяно в Ирак. Обаче като основни доставчици на оръжие за иракските милиции са посочени, Иран, САЩ и Русия.

 

Comments are closed.