Американски дрон е убил британската джихадистка “Бялата вдовица“ в Сирия (снимки)

 

 

Британската джихадистка Сали Джоунс, която вербува бойци онлайн за ИДИЛ, е убита в Сирия от американски дрон заедно с 12-годишния си син, съобщава „Сън“, цитиран от „Ройтерс“.

Джоунс, която е от Южна Англия и се врече в исляма бе наречен „Бялата вдовица“ от британската преса, след като съпругът ѝ Джинаид Хюсеин, също боец от ДАЕШ (Ислямска държава), беше убит от дрон през 2015 г.

Позовавайки се на британски източник от разузнаването, който е информиран от свои колеги от САЩ, Джоунс и нейният син са били убити през юни близо до границата на Сирия с Ирак, докато се опитвали да избягат от Ракка.

Ръководителите на разузнавателните служби на САЩ са цитирани, че не могат да бъдат 100% сигурни, че Джоунс е била убита, тъй като няма начин да възстановят ДНК от мястото, но са „уверени“, че е мъртва.

И друг път е съобщавано за убити бойци на ДАЕШ, които по-късно се появят отново.

Джоунс, която преди джихадистките си дни е пяла в пънк банда, години е впечатлявала британската преса.

Смята се, че е напуснала дома си в Чатъм, в южната част на Кент, през 2013 г., за да пътува до Сирия, където се жени за Хюсеин, с когото се е запознала онлайн.

Тя е била активна като онлайн вербовчик и понякога е публикувала пропагандни послания в социалните медии, включително и снимка на себе си, облечена като монахиня и насочила пистолет към камерата.

Тя не е единствената британска джихадистка, която е получила този прякор. Той е използван също и за Саманта Лютуайт, вдовицата на Джермейн Линдзи, който през 2005г. се самовзривява на спирка в лондонското метро, убивайки 26 души. Саманта се присъединява към терористичната организация „Ал Шабаб“, издига се високо в йерархията и участва в организирането и извършването на редица атентати на територията на Кения, Сомалия и Танзания.

Сали Джоунс и  Джунаид Хюсаин са обвинени във вербуването на екстремисти във Великобритания, които да извършват атентати в страната. Бялата вдовица използва през цялото време своите акаунти в социалната мрежа за зловещата си дейност като вербува жени, които да се присъединят към „Ислямска държава“ и ги упътва със съвети как да достигнат до територията на Сирия. Тя също така се свързва с потенциални атентатори, промива им мозъците и ги убеждава да извършват атаки, а освен това ги учи как да си направят сами бомби. Джихадистката постоянно публикува свои снимки, на които позира с различни оръжия.

Сали Джоунс публикува и постове в подкрепа на дейността на „Ислямска държава“ като в един от коментарите си тя пише: „Вие всички християни трябва да бъдете обезглавени с хубав остър нож. Елате при мен в Рака и аз ще го направя за вас….“

Сали Джоунс е довела в Сирия и двамата си синове, по времето когато решила да се омъжи за 20-годишния терорист Джунаид Хюсеин. През 2015 г. терористът бил ликвидиран, но преди това той успял да изпрати децата на съпругата си британка в отряд „Лъвчетата на халифата“, където подрастващите са обучавани за бъдещи бойни действия.

И двете деца на Сали Джоунс са били участници в екзекуциите на пленници от сирийската армия. Видеа от тези ужасяващи екзекуции са разпространявани в мрежата от „Ислямска държава“ като пропаганда.

 

Comments are closed.